Escoltar

Escriptoris virtuals

La tecnologia d'escriptoris virtuals ofereix als usuaris escriptoris emmagatzemats remotament en un servidor central en lloc de ser al disc dur de l'ordinador personal. Els usuaris poden accedir a aquests escriptoris des dels ordinadors de les aules d'informàtica, ordinadors personals, portàtils o dispositius mòbils.

El projecte d'escriptoris virtuals a la UIB començà el curs 2012-13, habilitant les aules AIBP8 al Beatriu de Pinós, AIAT48 i AIAT7 de l'Anselm Turmeda. Poc a poc totes les aules s'han passat a aquest sistema. Des del curs 2015-16 totes les aules informàtiques, incloses les seus universitàries, funcionen amb escriptoris virtuals. Els ordinadors de les aules no tenen programes instal·lats al seu disc dur. Arranquen per xarxa i ofereixen a l'usuari la possibilitat de navegar per Internet mitjançant un navegador o accedir a distints escriptoris virtuals.

Amb l'inici del curs 2016-17 s'obrí l'accés als escriptoris virtuals a portàtils i dispositius connectats a la Wi-Fi corporativa i també a ordinadors i dispositius d'arreu d'Internet. L'usuari pot accedir-hi des de casa seva o des de qualsevol altra lloc del món. L'accés és fa utilitzant credencials d'UIBdigital a través del portal web: https://vdialu.uib.es. Es necessari tenir instal·lat un connector per a accedir-hi.

Els escriptoris virtuals tenen instal·lat Microsoft Windows 7 com a sistema operatiu i ofereixen les aplicacions d'ús habitual a les aules d'informàtica (LibreOffice, Microsoft Office, Gimp, R, etc.) i aplicacions específiques per als alumnes de cada escola o facultat. Actualment s'ofereix un escriptori diferent per a cada escola o facultat, amb el seu programari, i és l'usuari qui tria a quin escriptori vol accedir.

A l'inici del projecte, per a la creació, gestió i manteniment d'escriptoris virtuals, la UIB emprava l'eina vWorkspace de Dell Software Inc. (abans pertanyia a Quest Software). Des de l'any 2017 s'utilitza l'eina UDS Enterprise de Virtual Cable.

Aquí teniu un manual de com accedir als escriptoris virtuals des de les aules d'informàtica.

Aquí teniu un manual de com accedir als escriptoris virtuals des de fora de les aules d'informàtica, incloent l'exterior o la Wi-Fi corporativa.