Signatura electr˛nica de documents amb l'Adobe Reader

Un programa d’ús estès que es pot emprar per a fer signatures electròniques de documents en format PDF és el propi Adobe Reader. En la versió XI incorpora la possibilitat d’aplicar signatures incrustades en PDFs.

Aquest programa està instal·lat i configurat en els PCs de l’entorn de PAS. Està configurat per a emprar el repositori de certificats de Windows. S’ha d’assegurar que el certificat que es vol emprar per a la signatura està instal·lat correctament. Es pot consultar “Instal·lació d'un certificat en el repositori de Windows”, si escau.

Signatura de documents en format PDF

Quan es fa doble click sobre un document PDF s’obri el visor per defecte, que és l’Adobe Reader XI. Si no s’obre aquest, sempre es pot anar al menú d’inici del Windows i executar-lo.

Per a signar un document s’ha de tenir instal·lat un certificat electrònic personal en el repositori de Windows. El procés de signatura pot generar un altre fitxer, que és el que conté el PDF original amb la signatura electrònica.

Convé sempre donar-li un altre nom al fitxer signat.

S’ha de procedir com segueix:

Pitjar el botó “Emplenament i signatura” i després “Treballa amb certificats”. Es desplega l’opció ·”Signa amb certificats”.

Còpia de pantalla menu signatura amb certificats

Es mostra un missatge indicant que s’ha de marcar dins el document un rectangle, en el qual s’ha mostrarà la informació de la signatura electrònica.

Còpia de pantalla info requadre signatura

Amb el ratolí marcam un rectangle en el document, normalment den la part superior dreta.

Còpia de pantalla requadre signatura

Després se’ns demana quin certificat electrònic s’ha d’emprar per a signar. N’hem de triar un dels que tenim instal·lats.

Còpia de pantalla finrestra selecció certificat

S’ha d’introduir el nom del fitxer signat; convé generar sempre un nou fitxer. Just després es produeix la signatura.

Si no ens apareix, podem forçar la visualització del panell de signatures amb la opció de menú “Visualitza/Mostra-Amaga/Taulers de navegació/Signatures”:

Còpia de pantalla menú tauler signatura

Així podem comprovar que el fitxer conté una signatura incrustada.

Còpia de pantalla panell de signatura

Verificació de la signatura incrustada en un PDF

Sempre s’han de validar les signatures d’un document electrònic.

Es pot trobar més informació en el document “Configuració de l'adobe reader”.

Quan un document en format PDF duu una signatura incrustada, el propi Adobe Reader ens permet validar-la. Si feim doble click sobre el document, normalment s’obri l’Adobe Reader, si està instal·lat.

Per a validar una signatura hem de procedir com segueix:

Si no s’obri el panell de signatures, que té la icona d’un bolígraf i una rúbrica, el podem visualitzar amb el menú “Visualitza/Mostra-Amaga/Taulers de navegació/Signatures”. Si aquest menú no hi és, vol dir que el fitxer no està signat electrònicament:

Còpia de pantalla menú tauler signatura

En el panell de signatures apareixen les signatures que conté el fitxer i una indicació del resultat de la validació.

Còpia de pantalla panell de signatura

També es pot executar la validació de la signatura fent un click sobre la capsa del document, a més del botó corresponent del panell de signatures.